domingo, 2 de agosto de 2015

Forces Elèctriques D'Andorra: Pastor (Espora Records / Boira Discos / Old Kids Brigade, 2015) Ed. Especial en Vinil


“Pastor, oh símbol de senzillesa. Que es sotmet al nostre clamor. Pastor, tu coneixes la condemna i ens guies a la salvació. Pastor, tu entens els nostres problemes i sempre n’ets la solució”

 Fa uns quants mesos vaig assistir, recomanat pel meu estimat Toni Mas, a la performance sonora “Cambra Obscura” del grup Forces Elèctriques D’Andorra (F/E/A). Precisament aquella experiència va servir per capficar-me al mon sotmès al poder del líder Pastor. Pocs mesos després, els tornava a veure a Manacor. En aquella ocasió varen presentar el projecte There Will Be Blod, es a dir, projecció de fragments de la pel·lícula de Paul Thomas Anderson musicats en directe pel grup. En les dues ocasions, una vegada finalitzat el concert, es podia adquirir el nou treball de la banda en format cd, però no una edició bàsica i senzilla, el que presentaren fou una edició molt especial feta de manera totalment artesanal. Però com un servidor ja sabia que la intenció del grup era fer una altra edició en vinil, vaig esperar que arribés el moment. I va ser el passat dia 25.07.2015 quant els F/E/A varen presentar en societat aquesta nova edició, novament artesanal. Amb 250 unitats serigrafiades, juntament amb un fancine, un poster i pels 50 primers compradors, una edició ultra limitada (en cd) de remescles del disc que avui ens ocupa: Pastor (Espora Records – Boira Discos - Old Kids Brigade , 2015)

“Pastor, tu proclames veritats i assenyales els nostres errors. Pastor, tu anticipes els nostres pecats i ens castigues amb amor. Ens colpeges amb duresa i pateixes pel nostre dolor”


Per la presentació del disc en vinil, el grup va oferir un concert (amb un format una mica diferent de l’habitual) d’una mitja hora a la tenda Pasatiempos de Palma de Mallorca. Sense haver una quantitat desmesurada de gent, però amb una entrada més que digne (inclús hi havia un home llop) els components del grup varen interpretar els seus temes amb la seva característica musicalitat. Fent entrar al públic dins la seva atmosfera intensa. Fent que el camí fos compartit i creant una especial complicitat entre públic i músics. Una presentació especial per una edició més que especial.

“Pastor, ens alertes dels enemics i ens instrueixes en el terror. La teva llum cegadora envaeix tota foscor”

Passem al disc en qüestió. Quatre peces que podríem intentar etiquetar com a rock experimental amb alguns elements de noise i metal. Inclús m’atrevesc a dir que el minimalisme fa acte de presencia en les melodies. Tot això ho dic per allò de guiar una mica al que desconegui el grup. No crec important el fet en sí. Personalment, com manco sé d’un grup, més grata es la sorpresa. Dons es podria dir que les F/E/A creen llargues seqüències on tot es possible. Tal vegada em vaig capficar sense sortir de la cabra obscura, però cada vegada que escolt el disc (o un directe), hi ha aquell element cinematogràfic propi que és lliure de fer el que vulgui. De que el cervell faci feina i comenci l’experimentació. Sí, afirmaria (i ho faig) que tenen efecte hipnòtic. La música, pràcticament sempre cerca una evolució que sol vessar en la intensitat, i es precisament dins aquesta on podem córrer, caminar o travelar... inclús podem embogir una mica (en el bon sentit de la paraula) En tot cas el disc es una delícia de 30 minuts que alimenta les neurones i les ganes de veure materialitzats (o volatilitzats) més projectes de la banda.

Espora Records ho torna a fer (junt amb Boira Discs i Old Kids Brigade). Encerta en la publicació d’aquest preciós vinil. Ple de música feta amb la intenció de remoure i d’oferir un projecte fora des cànons habituals. Fent, a més, una reflexió sobre el totalitarisme dictatorial. En fi, alabat sigui el líder.

Texte: @ Jesús Mateu Rosselló, 2015
Foto presentación vinil: @ Paco Jeremy, 2015

Forces Elèctriques D’Andorra: Pastor

Músics (presentació a Pasatiempos): Sebastià Mas (electrònica i efectes), Tomeu Canyelles (guitarra), Harry Haller (guitarra), Llorenç Balaguer (baix), i Joan Cabot (bateria)

Músics (gravació Pastor): Jeroni Sancho (veu i lletra a "Pastor") Sebastià Mas (electrònica i efectes), Tomeu Canyelles (guitarra), Jordi Martínez (guitarra), Llorenç Balaguer (baix), Joan Cabot (bateria), Toni Toledo i Clara Ingold (batería i percusió)

Composicions: “Jägga”, “Vdvoris”, “Black Vilanova” i “Pastor”

Publicat conjuntament per Espora Records, Boira Discos i Old Kids Brigade.


No hay comentarios:

Publicar un comentario