jueves, 28 de mayo de 2015

Escorpio: Sé Veloz / Escorpio (Espora Records, 2015)


Fa unes setmanes, dins la programació de les activitats de Sobrassada de Peix, vaig assistir a la fireta de paper de peix i al concert del grup de surf Tuareg (que per cert, no va estar gens malament) Fent una volta per les paradetes punk, els meus ulls varen visualitzar singles en vinil i clar, per servidor es obligat pegar una ullada. Entre els discs, ràpidament vaig veure la obscura portada de Sé Veloz / Escorpio (Espora Records, 2015) del grup Escorpio, es a dir, Toni Cobretti: guitarra i veu, Rafa Cor Romput: bateria i Jaume Villalonga: Baix elèctric. Només feia dos dies que havia visitat la web de Espora Records i l'havia vist, així que el vaig adquirir. El venedor era el mateix Jaume Villalonga. Vàrem parlar uns minuts dels seus projectes i de l'escena actual (que pareix que creix per moments tant per qualitat com per quantitat, una altra cosa es l'assistència de públic). Allà mateix vàrem quedar que tal vegada faria una ressenya d'aquest vinil de set polsades. Dons així ha estat.

No es casual l'obscuritat de la portada i del disseny general del disc (a càrrec de Patricia Fort i Toni Cobretti). Està en completa consonància amb el resultat final. Una obscuritat que es mescla amb gran varietat estilística. Em venen al cap contínuament multitud d'influències però totes elles passades per un filtre, donant-li al projecte una forta personalitat. Un dels primers grups que em ve al cap son els Derribos Arias, però també els Parálisis Permanente. El disc té certa tendència al so de la "movida" dels vuitanta. Junt amb actitud i so punk. Més be diria post-punk (també hi ha alguna cosa de Joy Division). Tot i aquestes influències, no estic parlant d'un projecte que es limita a emular el que ja ha passat, tot el contrari, el que sona es absolutament actual i renovat. Dues peces contundents amb una notable producció i qualitat de so. En les que és fàcil entrar i no sortir. Tenen aquella capacitat de que el que escolta es senti a gust i fan que les perversions interiors agafin més protagonisme.

 Dins tota la moguda mallorquina actual, queda clar que els projectes que enllesteix en Toni Cobretti, de moment, tenen qualitat i interés indiscutibles. Diria que el músic està dins una especie de involució en la que explora tota la seva part obscura en plena llibertat (pot ser als inicis dels The Last Dandies no era així) envoltat de gent molt apte. En aquest cas, cal fer saber que el projecte neix de la seva mà i de la de Rafa Cor Romput per parts iguals, incorporant-se en Jaume Villalonga més tard. Qued a l'espera de poder escolar un disc llarga durada d'aquesta formació. Que ben pensat, tampoc ho veig imprescindible. Estaria igual de content amb singles de 7" cada cert temps. Sens dubte, aquest fet ens obliga a dedicar més temps (el necessari) a cada un dels temes. En el meu cas, entre la gran quantitat d'escoltes, unes quantes amb el meu fill petit ballant les locures del Sr. Toni Cobretti i els seus sequaços.

©Jesús Mateu Rosselló, 2015

Escorpio: Sé Veloz / Escorpio

Formació: Toni Cobretti (veu, guitarra i lletres) Rafa Cor Romput (bateria) i Jaume Villalonga (baix elèctric)

Composicions: "Se Veloz" i "Escorpio"

Portada i fotografia: Patricia Fort i Toni Cobretti. 

Publicat per el segell discogràfic Espora Records.

No hay comentarios:

Publicar un comentario